Tükendi
Gelince Haber VerVaazlar 3 Cilt Takım
TAKDİM
Efendi’nin (Kuddise Sirruhu) senelerden beri alışılagelen haftalık sohbeti vardır. Hatm-i Şerif ve dualardan sonra bir hafız efendiye Aşr-ı Şerif okutulur ve Aşr-ı Şerif'e mana verilerek sohbet yapılır. Bazı sohbet meraklıları, sohbetler akılda kalmıyor, unutuluyor diye yazı ile zabt olunmalarını arzu ettiler.
İşte bu risale, Efendi Hazretleri sohbet ederken zabt edilmiş, sonra tekrar gözden geçirilerek meydana getirilmiş sohbetlerden bazılarının mecmuundan ibarettir.
Bütün dikkatlere rağmen hatalarımız olabilir. Bu hususta Mevlâ Teâlâ Hazretlerinden peşinen ve meccanen affımızı dileriz. Okuyanlar tarafından da hoş karşılanmamızı ümid ederiz.
Allah-u Teâlâ Hazretleri muvaffak kılıcı ve irşâd edicidir.
Dinleyenler adına
Hızır Ali MURADOĞLU 01.01.1985
ÖNSÖZ
Zamanın uleması tarafından 15. Asrın müceddidi kabul edilen muhterem üstadımız Mahmud Efendi Hazretleri (Kuddise Sirruhû), her pazar günü sabah namazından sonra erkek cemaate, pazartesi günü de kadın cemaate muhtelif câmilerde, sonraları yoğun olarak Sultan Selim Câmii Şerifi'nde sohbet ederlerdi. Daha sonraları ise fırsat buldukça ara ara kısa vaaz-u nasihat ve tenbihlerde bulunurlardı.
Mahmud Efendi Hazretleri (Kuddise Sirruhû)’nun sohbetlerine bilfiil iştirak edemeyen kardeşlerimiz, içeriği kısa fakat maneviyatı oldukça yüksek olan bu vaazları ganimet bilmeli ve bu eserde yazılanları okurken bizzat ağızlarından çıktığını itikad ederek okumalıdırlar. Böyle yaptıkları takdirde aynen huzurunda bulunanlar gibi bu sohbetlerden azami derecede istifade edeceklerdir.
Bu hususta büyük bir gayret içersinde vaaz-u nasihatleri hazırlayarak bizlere ulaştıran kardeşlerimizin sa’y-u gayretleri pek büyüktür. Kendilerine bütün ümmet adına teşekkür eder ve hizmetlerinin devamını Mevlâ Teâlâ’dan niyaz ederiz.
Bu vesîleyle bu kıymetli eserdeki vaaz-u nasihat ve tenbihlerin mânevî hastalıklarımıza şifa, dertlerimize deva olup, Rabbimizin huzuruna selim bir kalp ile çıkmamıza vesile olmasını Cenâb-ı Allah’dan niyaz ederiz.
Esere neden ”Vaazlar” ismi verildi?
Mahmud Efendi Hazretleri’nin sağlığı, sohbet etmeye müsait olduğu zamanlarda yapmış olduğu uzun sohbetler gibi değil de içeriği kısa ve nasihatvâri olduğu için bu isim uygun görülmüştür. Zaten bu vaazları not alan kardeşlerimizin nushalarına baktığımızda ekseriyetle ”Efendi Hazretlerimizden Notlar” başlığını koyduğunu görmekteyiz.
Efendi Hazretlerimizin 1985’li yıllarda yaptığı vaaz-u nasihatlerin bir bölümü olan 1. cilt, diğer ciltlerdeki vaazlardan daha uzun olup Efendi Hazretlerimizin kıymetli damadı Şehit Hızır Ali Muradoğlu Hocamızın (Rahmetullahi Aleyh) bizatihi kendi yazdığı takdimi ile hizmete sunulmuş oldu.
“İrşâd Meclisleri” adı ise mâlum olduğu üzere Efendi Hazretleri’nin sohbet irâd ettiği meclislerin, müslümanları sırât-ı müstakîm olan dosdoğru yola sevk ettiği için uygun görülmüştür.
Bu kıymetli eserde ne gibi çalışmalar yapıldı?
1- Elimizde bulunan sohbet nushaları tatkik edildiğinde, birbirinden farklı veya yarım kalan bölümler tesbit edildi. Daha sonra bu nushalar mukayese edilerek, eksik kalan veya atlanan yerler, diğerinden tamamlanmak veya düzeltilmek suretiyle hiç bir emeğin zayi edilmemesine azami derecede dikkat gösterildi.
2- Başta hadis-i şerifler olmak üzere vaazlarda zikri geçen rivayetlere kaynaklar gösterildi.
3- Efendi Hazretlerimizin daha önce hiç sohbetinde bulunamamış kardeşlerimizin de istifadesini kolaylaştırmak amacı ile bazı terim ve cümlelere (duruma göre) dipnotlar ile kısa izahlar getirildi.
4- Vaazların, konuyla alakalı sûre ve ayetleri ile tarihleri imkan dahilinde sohbetin başında beyan edildi. Şu da bilinsin ki; kimi zaman oldukça kısa olan ve o anlık duruma göre yapılan vaazlarda tarih veya ders ayetleri net olmadığından (ihtilaf olmaması açısından) başlığa yazılmadı.
5- Bu çalışmada emeği geçen kardeşlerimizin vakit darlığından sebebiyle yazımı yapılamayan veya eksik kalan bazı ayet-i kerime, hadis-i şerif ve beyitlerin Arapçaları da yazılarak tamamlandı. Nitekim Efendi Hazretlerimiz sohbet ederlerken bunları, Arapçası ile okuyup mana vermeye önem gösterir hatta zaman zaman vakit darlığı gibi etkenlerden dolayı; “siz bunun Arapçasını bulup ezberleyin veya devamını okuyun, bakın...” derlerdi.
Sa’y-u gayret bizden, muvaffakiyet Allah-u Teâlâ’dandır.
Furkan KANDEMİR