Tükendi
Gelince Haber VerSafran Gülsuyu ve Misk Karışımı Mürekkep
Safran Zaferan Mürekkebi, Misk Gülsuyu Karışımı
Safran; Genelde DUA, AYET, Vefk, tılsım ve havas ilminde şekiller safran miski amber, zaferan mürekkebi ile yazılır. Ayrıca safran boya, parfüm yapımında da kullanılır...
Safran bitkisi (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından olan, sonbaharda çiçek açan, 20-30 cm boyunda, soğanlı bir kültür bitkisi olarak tanınır. Bu bitkiden elde edilen baharatta yine safran diye adlandırılır. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dahil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tad verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok Hindistan, İspanya, Fransa, İtalya Yunanistan, Fas, Akdeniz Kuzey Amerika ve İran'da yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatıdır.
Güneşi ve gün ışığını sever, gölgeden hiç hoşlanmaz. Sabah gün ağarırken çiçekleri açmaya, gün batarken de solmaya başlar. Çiçek açma müddet, 1-2 hafta gibi kısadır.
Safran baharatının keskin bir tadı ve değişik bir kokusu vardır. Arap devletlerinde yemeklere tad, koku ve renk vermek için kullanılır. Aynı zamanda içine konduğu yemeklere altın gibi sarı bir renk katan, krosin adı verilen karotenoit bir boya maddesi de içerir. Bu özellikler safranı dünya çapında çok aranan bir baharat yapar. Ayrıca tıpta ilaç yapımında da da kullanılır.
Safran kelimesi Arapça sarı renk anlamına gelen (usfer) kelimesinden türetilen ve Arapça'da safran baharatı anlamına gelen za’feran kelimesinden kaynaklanarak Latince’ye safranum, olarak geçmiştir. Daha sonra Fransızca'ya safran ve oradan da İngilizce’ye saffron olarak aktarılmıştır.