Tükendi
Gelince Haber Verİnceldiğiniz « Sarf İlmi » kitabı, iki ciltten meydana gelmektedir. Birinci ciltte evvela, Emsile-i Muhtelifeyi meydana getiren kelimeler, daha sonra da müennes isimler, tesniye isimler, cemi isimler, ism-i tasgîr ve ism-i mensüb gibi, Sarf ilmini öğrenmek isteyenlerin mutlaka bilmeleri gereken konular geniş bir şekilde izah edildi. Kelimeler hakkındaki bu izahtan sonra, Tasrifin 35 babının izahına geçildi.
Bina kitabında Tasrîfin 35 babı, kolayca anlaşılıp hıfzedilebilecek bir tertiple zikredildiği için, bu Sarf İlmi kitabında 35 bab izah edilirken Bina
kitabı esas alındı ve Bina kitabının tamamı, kelime kelime olarak (kırık mânâ ile) terceme edilip izah edildi. Ayrıca bu 35 baptan her birinin izahından sonra, o baptan gelen müteaddî ve lâzım fiillerin çekimleri verildi.İkinci ciltte sahih olmayan fiiller ele alındı. Bu fiiller izah edilirken önce, kendilerinde uygulanan değişiklikler ve bu fiillere ait hususiyetler geniş bir şekilde ele alındı, sonra da sahih olmayan fiillerin mücerret ve mezit bablardan gelen fiillerinin i'lâlleri ve çekimleri zikredildi.
İkinci ciltte son olarak, hemze-i vasıl ve zait harfler izah edildi. Bu kitapta çekimler zikredilirken şöyle bir uslüp gözetilmiştir: İsimlerin çekimlerinde evvela, o ismin elif lâmsız ref, nasb ve cer haletlerinin vasıl ve vakıfları, daha sonra da o ismin elif lâmlı ref, nasb ve cer haletlerinin vasıl ve vakıfları verildi.